Minu esimene pärmitaigen seostub ilmselt kõige rohkem vanaemaga. Talle meeldis väga sageli miskit head küpsetada ja ega minagi ei saanud siis enda nina vahele toppimata jätta. Nendest kordadest on meelde jäänud see meeletu taigna peksmine, mida mina lapsena veel piisavalt ei jaksanud teha. Vanaema jutujärgi pidid seda kohevamad saiad tulema, mida rohkem sõtkuda. Mõnda aega ma väga pelgasin seda taigna valmistamist just nimelt selle sõtkumise tõttu kuni leidsin enda jaoks ideaalse retsepti. Selle järgi tehes kuni saiakeste või pirukate vormimiseni ei pea näppu üldse taignasse pistma. Seda kust ma selle retsepti leidsin, ma enam ei mäleta ja veidi enda järgi olen seda ka ringi teinud.
Eelkergitus:
0,5 l (2,5 kl) piima
400g (4 kl) jahu
25g pärmi
1,5 dl (0,5 kl) suhkrut
* Lase piim käesoojaks
* Vedelda pärm suhkus
* Lisa suhkru-pärmisegu ja jahu piimale ja sega lusikaga segamini
* Jäta umbes 20 minutiks sooja kohta seisma
* Võta munad soojenema ja sulata või
20 minuti pärast:
450g (4,5 kl) jahu
2 muna
100-200g võid või margariini või 1dl (0,5 kl) õli
0,5 tl soola
* Kontrolli et sulatatud või oleks piisavalt jahtunud
* Lisa taignale lahtiklopitud munad, või, jahu ja sool
* Sega taigen mikseri taignakonksudega läbi kuni taigen hakkab kausi servadest eemalduma
* Kui tundub et ei tule veel piisavalt kausi küljest lahti, siis lisa veel veidi jahu
* Lase taignal ~1,5h seista ja kerkida
* Asu küpsetama :D
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar