reede, 12. detsember 2014

Piparkoogid


Kes ütles et piparkoogitaigent on raske teha? Nüüd kui lapsed majas, ei kujuta ma jõule ette ilma piparkookideta, või siis pigem nende lõhnata ilmselt. Ja väikesed abilised ju lausa nõuavad ja siis naudivad nende valmistamist, kaunistamist ja muidugi ka söömist. Pikalt olen otsinud just seda õiget tainast. Lapsepõlvest meenub, et vanemad üldse ei kippunud tainast ise tegema. Nüüd ise tehes ma seda ei mõista. Pärmitaignaga on minu arust palju rohkem mässamist.

4 dl suhkrut
3 dl vett
1/2-1 tl piparkoogimaitseainet
200g võid
1 tl soodat
600g jahu

Leia üks täiesti kuiv pott (mul on kasutuses 3l pott nt). Pane poti põhja suhkur ja alusta pliidil sulatamist. Kui suhkur hakkab näitama juba sulamise märke, pane valmis kuum vesi. Liiguta vaikselt suhkrut. Mida rohkem suhkur sulab, seda rohkem sega ja liiguta neid tükke, mis ei ole veel sulama hakanud. Toksi veidi väiksemaks tükke. Kui siirup hakkab juba liialt tumedaks tõmbuma, siis lisa kiirelt vesi. Kui veel kannatab, sega seni kuni kõik suhkur on kõik lahustunud. Mulle meeldib viimase piirini tume siirup aga see võib väga kergelt kärssama minna. Kui sisetunne rohkem kuumutada ei luba, siis lisa vesi. Vesi tuleb lisada VÄGA ettevaatlikult, sest kui vesi ja karamell omavahel kokkupuutuvad, toimub plahvatus. Pärast plahvatust aga asu siirupit segama ja sega seni kuni kõik tükid on sulanud. Siis tasuks ka siirupit korraks maitsta, et olla kindel et siirup ei ole liiga kõrbenud maitsega. Mina olen korra sellise taigna valmis teinud, et valmis tainas prügikasti lendas ja süüa ei kõlvanud. See on väga hea koht selle vältimiseks. Tõsta pott veidi kuumalt pliidiplaadilt kõrvale. Kui maitse on hea, siis lisa maitseaine (mulle meeldivad väga vürtsikad, seega maitseainet olen pannud isegi rohkem kui retseptis kirjas. Seda võib jällegi maitsta aegajalt ja soovi korral siis lisada veidi) Siis võid sinna lisada väikeseks lõigatud või tükid. Sega seni kuni või on sulanud. Lisa sooda. Seejärel jahu ja sega kuni on ühtlane tainas. Ja ongi valmis. Kui taigen on jahtunud, siis pane külmkappi veidikeseks tahenema. Kui plaanid küpsetama hakata, siis võta tainas veidi enne küpsetamist külmikust välja, muidu on raske vormida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar